
 
   

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

 
 

  

 

  

  
 

   
    

 
   

 

   
     

  

TO BE PUBLISHED IN THE OFFICIAL REPORTS 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 
State of California 

ROB BONTA 
Attorney General 

_______________ 
: 

OPINION : No. 22-502 
: 

of : October 27, 2022 
: 

ROB BONTA : 
Attorney General : 

: 
SUSAN DUNCAN LEE : 
Deputy Attorney General : 

The HONORABLE MARC BERMAN, ASSEMBLYMEMBER, has requested an 
opinion on questions relating to filling vacancies on school boards. 

QUESTIONS PRESENTED AND CONCLUSIONS 

1. Where a school district changes from at-large elections of board trustees to by-
trustee area elections (in which the district is divided into trustee areas, and trustees must 
live within specific trustee areas), and a vacancy arises in a seat held by a member who 
was elected at-large, do the new by-trustee areas apply in filling the vacancy? 

No. In this circumstance, the boundaries in effect at the time the member was 
elected apply for the purpose of filling the vacancy. 

2. Where a school district has revised the boundaries of its trustee areas following 
the decennial census, do the revised boundaries apply if a vacancy occurs during the term 
of a governing board member elected prior to revision of the boundaries? 

No. In this circumstance, the trustee area boundaries in effect at the time the 
member was elected apply for the purpose of filling the vacancy. 
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BACKGROUND 

California’s schools are organized into districts, and each district is governed by a 
school board.1 The members of a school board—known as trustees—are elected to four-
year terms, which are staggered such that roughly half the members are elected every two 
years.  

The Education Code establishes a system governing elections of trustees to school 
boards.2 The system permits school districts to choose among three methods of election: 
at-large elections, “by-trustee area” elections, and “from-trustee area” elections.3 In an 
at-large system, each member of the board is elected by the voters of the entire district.4 

In a by-trustee area election, the member residing in each trustee area is elected by the 
voters of that trustee area.5 In a from-trustee area election, the member is elected by the 
voters of the entire district, but the member must reside in their specific trustee area.6 

This request seeks to clarify the law on filling vacant positions on school district 
governing boards.  The questions posed have become pressing in recent years, due to two 
unrelated factors occurring simultaneously.  First, beginning in 2020, California has 
experienced a marked increase in resignations from school boards before the end of the 
board member’s term.7 Second, many school districts have recently revised the 
boundaries of their trustee areas, some as a result of the decennial census and some to 
conform to the California Voting Rights Act.  These two trends are requiring school 
districts to determine how to fill a vacancy when the incumbent was elected under an old 
districting system, but a new districting system will apply to that seat at the next regular 
election. 

Although the Education Code provides a general process for filling vacancies on 
school boards, it does not provide a specific procedure for filling vacancies that occur 
after a new districting system has been adopted, but before the end of a term that was 
governed by the old system.  

1 See Ed. Code, § 5000. 
2 Ed. Code, §§ 5000-5030. 
3 Ed. Code, § 5030; see also Ed. Code, § 14026. 
4 Ed. Code, § 5030, subd. (a); see also Ed. Code, § 14026 (“at-large” definition). 
5 Ed. Code, § 5030, subd. (b); see also Ed. Code, § 14026 (“by district” definition). 
6 Ed. Code, § 5030, subd. (c). 
7 California School Boards Association, letter to Governor Gavin Newsom, Sept. 29, 
2021. 

2 
22-502 



 
   

 

 

 

  
   

    
  

   

   
 

 

  
    

  
  

    

     
   

  
  

                                              
  
    

   
 

 
 

  

ANALYSIS 

1. Where a district has recently adopted by-trustee area elections, a vacancy should 
be filled according to the old boundaries until the next regular election for that 
term. 

A transition from at-large to by-trustee area elections may be initiated by the 
school board, by community members, or by the County Committee on School District 
Organization.8 When a change in election method occurs, Education Code section 5021 
provides for the orderly transition from one method to another. 

Subdivision (a) of section 5021 states that, after the election method changes, “any 
affected incumbent board member shall serve out the board member’s term of office and 
succeeding board members shall be nominated and elected in accordance with [the new 
method].” That provision leaves open the question of what should happen if a vacancy 
occurs before the term of office ends. 

Education Code section 5091 provides generally for the filling of vacancies on 
school boards.  Subdivision (a) of section 5091 provides that when a vacancy occurs, the 
school board must either order an election or make a provisional appointment to fill the 
vacancy within 60 days.9 The provision does not say whether old boundaries or new 
boundaries should apply to filling the vacant term. 

Subdivision (e) of section 5091 provides that when a vacancy is filled by 
appointment, the appointee shall hold office only until the next regular election, at which 
time an election will be held to fill the vacancy for the remainder of the term.  Again, the 
provision does not say whether old boundaries or new boundaries should apply. 

In the absence of clear guidance in the text of the statutes, our task here is to 
ascertain the Legislature’s intent by examining the overall language, structure, and 
context of the statutory scheme.10 We also have the benefit of our own prior opinions on 
similar questions. In 2014, we considered whether a person appointed to the unexpired 
term of a resigned city councilmember must satisfy the same residency requirements as 

8 Ed. Code, § 5019. 
9 Ed. Code, § 5091, subd. (a)(1). A change from one system of voting to another is 
generally subject to voter approval. (Ed. Code, § 5020, subd. (a)(1).) An exception to 
the voter-approval requirement arises if the County Committee finds that changing to by-
trustee area elections will further the purposes of the California Voting Rights Act; in that 
case, the resolution takes effect at the next election.  (Ed. Code, § 5020, subd. (a)(2).) 
14 Smith v. LoanMe, Inc. (2021) 11 Cal.5th 183, 190 (internal quotation marks 
omitted). 
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the resigned member did.11 In 2021, we considered whether a person appointed to the 
unexpired term of a deceased county supervisor must satisfy the same residency 
requirements as the deceased member did.12 In both opinions, we concluded that the old 
boundaries applied for the duration of the unexpired term, and that the new boundaries 
would take effect upon the next regular election for that office.13 

While those opinions both involved election statutes not relevant here, our 
conclusions in both opinions were supported by an observation that the relevant statutes 
focus on the term of office, rather than on the individual holding the office or on the 
effective date of the boundary change.14 We reasoned that if an appointed member holds 
office “for the unexpired term of the former incumbent,” then it makes sense to use the 
former boundaries for the same unexpired term.15 We elaborated that “it would be 
inharmonious if the boundaries that the appointed member represented were to change 
during the elective term of office, based on the fortuity that the elected incumbent 
happened to resign or was otherwise unable to serve out his or her full term.”16 

Examining the relevant Education Code provisions in light of these authorities, we 
conclude that the term of office is a key operative factor in the Education Code 
provisions, akin to the Elections Code and Government Code provisions analyzed in our 
earlier opinions. Specifically, Education Code section 5021(a) provides that, after a 
boundary change takes effect, an incumbent board member “shall serve out the board 
member’s term of office,” after which succeeding members will be elected under the new 
boundary rules.17 The statute establishes a sequence of events in which the transition 
from one boundary system to another is keyed to the end of one fixed term of office and 
the beginning of the next.18 Further, section 5091(e) states that a person appointed to fill 

11 97 Ops.Cal.Atty.Gen. 12 (2014). 
12 104 Ops.Cal.Atty.Gen. 80 (2021). 
13 See generally City of Woodlake v. Tulare County Grand Jury (2011) 197 Cal.App.4th 
1293, 1302, fn. 4 (Legislature is presumed to be aware of Attorney General opinions, and 
if opinions had misconstrued legislative intent, “some corrective measure would have 
been adopted”). 
14 See 104 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at p. 84; 97 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at pp. 16-17. 
15 97 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at p. 16. 
16 Id., at pp. 16-17. 
17 See also Ed. Code, § 5021, subds. (b), (c). 
18 “It should be pointed out that the phrase ‘term of office’ relates to the office itself and 
not to the incumbent. The term always remains the same.” Holbrook v. Board of 
Directors, etc. (1937) 8 Cal.2d 158, 161. 
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a vacancy holds office only until the next regularly scheduled election, which “shall be 
held to fill the vacancy for the remainder of the unexpired term.” This statute ensures 
that seats will continue to be filled in a predictable, patterned way, and that casual 
vacancies will not disrupt the pattern. 

In order to effectuate the purposeful pattern established by these statutes, we 
conclude that the boundary rules that applied at the inception of a term are meant to 
continue for the duration of that term, even if the tenure of the term is interrupted by 
vacancy and a new incumbent.  

This conclusion accords with longstanding judicial precedent.  In Sloan v. 
Donoghue, the Court of Appeal held that when the Legislature changed the boundaries of 
a congressional district, and then the incumbent died, the special election to fill the 
remainder of the term should be held in the district as constituted at the time of the 
original election.19 Legislature v. Reinecke resolved a similar issue in the context of 
California’s staggered election system for state senators after decennial reapportionment. 
Applying Sloan, the Court of Appeal decided that the senators who were elected before 
the boundaries changed were entitled to serve out their four-year terms, and that if 
vacancies occurred in those districts before the next regular election, they would be filled 
using the old boundaries.20 

In order to continue the pattern established by the statutory scheme, we conclude 
that the boundary rules which applied at the beginning of a term continue to apply to that 
term until the end of the term. 

2. Where a district has revised the boundaries of its trustee areas following the 
decennial census, and a vacancy occurs before the next regular election for that 
seat, the boundaries in effect at the time of the previous election are used to 
determine eligibility to fill a vacancy for that seat. 

The second question is much like the first, except that it refers to boundary 
changes brought about by the decennial census, rather than by a local decision to change 
from one election method to another. 

When a school district uses by-trustee area voting, Education Code section 5019.5 
provides that the trustee areas must be reconsidered and adjusted after each decennial 
census to ensure that “one or both of the following conditions is satisfied:” 

(1) The population of each area is, as nearly as may be, the same proportion 
of the total population of the district as the ratio that the number of 

19 Sloan v. Donoghue (1942) 20 Cal.2d 607, 609. 
20 Legislature v. Reinecke (1973) 10 Cal.3d 396, 404-406. 
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governing board members elected from the area bears to the total number of 
members of the governing board. 

(2) The population of each area is, as nearly as may be, the same proportion 
of the total population of the district as each of the other areas.21 

The Education Code does not contain a specific rule for filling vacancies created 
before decennial redistricting has taken full effect.  As above, our task is to examine the 
structure of the statutory scheme as a whole, in order to ascertain what the Legislature 
intended for this situation, which falls between the express provisions of the rules.22 

As noted above, Education Code section 5091 governs the filling of vacancies on 
school boards.  Section 5091, subdivision (e) states that a person appointed to fill a 
vacancy “shall hold office only until the next regularly scheduled election.” Furthermore, 
the person elected to fill the vacancy “shall hold office for the remainder of the term in 
which the vacancy occurs.”  These provisions demonstrate that the regular pattern of 
four-year terms is not to be disrupted by the occurrence of the vacancy. 

We find further evidence of an intentional four-year pattern in Education Code 
sections 5030 and 5021.  Section 5030 is the statute that provides for three different 
methods of district elections.  It provides that any recommendation to change from one 
method to another must “provide that any affected incumbent member shall serve out his 
or her term of office and that succeeding board members shall be nominated and elected 
in accordance with the method recommended by the county committee.”23 After a 
change has been enacted, section 5021 governs; it provides that incumbents affected by a 
change are to serve out their terms of office, and the changed rules apply to succeeding 
officers.24 

While none of these statutes addresses the exact situation posed to us, we believe 
that “the only practical and sound solution”25 is to interpret the statutes so as to maintain 
the established pattern, by which changes in boundary systems are implemented 
synchronously with the end and beginning of fixed terms of office. 

We therefore conclude that, where a school district governing board has revised 
the boundaries of its trustee areas following the decennial census, the boundaries in effect 

21 Ed. Code, § 5019.5, subd. (a). 
22 See Smith v. LoanMe, Inc., supra, 11 Cal.5th at p. 190. 
23 Ed. Code, § 5030. 
24 Ed. Code, § 5021, subds. (b), (c). 
25 Sloan v. Donoghue, supra, 20 Cal.2d at p. 612. 
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at the time of the previous election should be used to determine eligibility to fill a 
vacancy occurring before the next regular election for that office.26 

26 Nothing in this Opinion is intended to suggest that a court would lack power to order 
otherwise to remedy a violation of the law. 
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